Rijkswet op het Nederlanderschap: De Stomste Wet van Nederland

Bent u bekend met de Rijkswet op het Nederlanderschap (RWN)? Een wet die teruggaat tot 1892 en die, in tegenstelling tot vrijwel alle andere westerse landen, nog steeds probeert dubbele nationaliteit tegen te gaan. Dit terwijl onze koningin Máxima (🇦🇷+🇳🇱), nationale sportheld Max Verstappen (🇧🇪+🇳🇱), de minister van Defensie Ollogron (🇸🇪+🇳🇱), de burgemeester van Rotterdam (🇲🇦+🇳🇱) en televisiepresentatrice Eva Jinek (🇺🇸+🇳🇱), om maar eens wat bekende namen te noemen, allemaal dubbele nationaliteiten hebben. En waarom ook niet in 2023?
Onze wet strijd hier nog steeds tegen, maar het is een wet die geen enkel duidelijk doel dient en tegen de wil van Nederlandse mensen hun banden met Nederland rücksichtslos doorsnijdt.

Laten we nu eens kijken wat het praktijk effect van deze wet is op bijvoorbeeld:
1. Meike Deerenberg-Mcilroy, een brave Nederlandse moeder die al decennia in Australië woont
2. en Mohammed Bouyeri, de veroordeelde Nederlandse terrorist die Theo van Gogh vermoordde.

Beiden hadden een Dubbele Nationaliteit, maar slechts één verloor de Nederlandse nationaliteit, de ander mocht het behouden.
Kun je raden wie wie is?

Meike vergat per ongeluk om op tijd haar Nederlandse paspoort te vernieuwen. Een volstrekt overbodige administratieve handeling, die Nederlanders met dubbele nationaliteit binnen Nederland niet eens hoeven te doen. Helaas stelt de RWN (Artikel 15, lid 1c) dat zodra je over de grens woont je zonder duidelijke reden of doel het ineens wel moet doen. En vergeet je het? Dan is de straf hierop ongekend hard: het totale en directe verlies van je Nederlanderschap.
Die ongekend harde staf wordt door die exact zelfde RNW ook gehanteerd voor terrorisme (Artikel 14, lid 1: terrorisme). Dat deze wet dezelfde straf verbindt aan paspoorten niet verlengen als de straf op terrorisme is op zichzelf al bizar, maar nog vreemder wordt het als je weet dat Mohammed in tegenstelling to Meike, en ondanks zijn veroordeling voor de terroristische moord op Theo van Gogh, toch gewoon zijn Nederlanderschap mocht behouden.

In de verbijsterende wereld van de RWN Stomste Wet van Nederland kan het vergeten van je paspoort dus leiden tot het verlies van je nationaliteit. Maar veroordeeld worden voor een terroristisch misdrijf? Blijkbaar is dat een stuk minder problematisch… Dit slaat natuurlijk totaal nergens op. Het is volstrekt een unieke situatie in de Westerse wereld. Onze buurlanden doen hier al jarenlang niet meer moeilijk over. En zelfs een hardcore anti-immigratieland als het Hongarije van Viktor Orbán staat probleemloos de dubbele nationaliteit toe en dat zonder raar gedoe met paspoorten op tijd verlengen.

Hieronder een infographic die laat zien hoe de RWN een absurde situatie veroorzaakt waarbij Meike, de brave Nederlandse moeder, tegen haar wil in uitgeburgerd werd, maar Mohammed, de veroordeelde terrorist, gewoon wél lekker Nederlander mocht blijven.

U ziet het zelf, de RWN verdient de weinig eervolle titel “De Stomste Wet van Nederland”.

Besef dat al sinds de jaren 40 heeft Nederland actief aangemoedigd te emigreren naar Canada, Zuid-Afrika, Australië en tegenwoordig steeds vaker binnen de EU.

Veel landen om ons heen hebben de tegenwerking van dubbele nationaliteit opgegeven (Frankrijk: 1973, Verenigd Koninkrijk: 1981, Malta: 1989, Spanje: 1982, Zwitserland: 1992, Roemenië: 1991, Bulgarije: 1999, Duitsland: 2000, Griekenland: 2010, Letland: 2013, Zweden: 2001, IJsland: 2003, Noorwegen: 2003, Finland: 2003, Luxemburg: 2008, België: 2008, Slovenië: 2009, Portugal: 2006, Slowakije: 2010, Kroatië: 2015, Denemarken: 2015. Nederland: zit nog steeds vast in 1892)

Helaas voor Meike (en gelukkig voor Mohammed) werkt Nederland in 2023 nog volgens het 19e eeuwse concept. Uiteraard past dat niet meer in de wereld van de 21e eeuw met internet, globalisatie en de EU. Mensen verhuizen over de grens, trouwen met partners over de grens, krijgen kinderen over de grens. Het is niet meer zoals vroeger eenrichtingsverkeer.

De RWN moet van tafel en de 19e-eeuwse drang om dubbele nationaliteit tegen te werken moet gestopt worden. Het werkt niet, het is niet van deze tijd en het leidt tot bizarre uitkomsten zoals die van Meike en Mohammed.


Discover more from NederlanderBlijven

Subscribe to get the latest posts to your email.


Comments

Leave a Reply

Discover more from NederlanderBlijven

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading